2022-10-24 17:01:11 Projekt povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje „Od prve žetve do kruha… i s kruhom kroz povijest“ Tijekom listopada obilježavaju se Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje diljem Lijepe Naše u svim vrtićima, školama i domovima. Tako smo i mi osmislili projekt povodom Dana kruha pod radnim naslovom „Od prve žetve do kruha… i s kruhom kroz povijest“ i predstavili ga 21. 10. 2022. u našoj školi, a s ciljem da u svakome od nas pobudi osjećaj zahvalnosti zbog svake mrvice kruha koju svakodnevno blagujemo jer put od zrna do kruha je izuzetno dug i težak. Da bi projekt uspio, tjednima smo se pripremali istražujući i provodeći niz aktivnosti, a neke od njih su bile: prikupiti i kazivati izreke i mudroslove o kruhu na hrvatskom i engleskom jeziku proučiti citate iz knjige P. Matvejevića Kruh Naš, odabrati najzanimljivije i najpoučnije i pripremiti izlaganje izložiti prikupljene vrste žitarica u manje jutene vrećice i postaviti crteže klasa i zrnja s nazivom žitarice i pripremiti kratka izlaganja o svakoj žitarici uvježbati kazivanje poezije posvećene kruhu održati literarnu radionicu i pročitati najuspjelije literarne radove uvježbati recitale Krušno ozračje i Kruh u našim osjetilima osmisliti i izvesti scensku igru „U školskoj blagovaonici“ uvježbati prigodne pjesme s pjevačkim zborom provesti anketu u šestim razredima o konzumiranju kruha i krušnih proizvoda, obraditi dobivene podatke, izložiti i obrazložiti dobivene rezultate otkriti i obrazložiti simboliku kruha pripremiti, izvesti i obrazložiti pokus – građa sjemenke i proces klijanja (pšenica) pripremiti, izvesti i obrazložiti pokus – kemijski procesi tijekom pripreme kruha izložiti najuspjelije likovne i literarne radove s temom kruha i plodova zemlje na panoima u holu škole i razredu ispeći kruh i krušne proizvode, donijeti plodove zemlje i izložiti ih u holu škole ispeći klipiće u školskoj kuhinji (učiteljica Đurđica i učenici) napisati konferansu i uvježbati predstavljanje projekta.Na kraju smo zahvalili svima koji su nam svesrdno pomagali u provođenju našega projekta i pozvali sve okupljene da u miru i dostojanstveno blagujemo kruh i krušne proizvode. Dugi, dugi pljesak bio nam je nagrada i potvrda da smo na dobar način spojili lijepo i korisno. |
I. Osnovna škola Varaždin |