2015-03-23 12:53:35

Održano je matematičko natjecanje Klokan bez granica

Prošlog tjedna u našoj je školi održano matematičko natjecanje „Klokan bez granica“. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 84 učenika: 49 učenika nižih razreda i 35 učenika viših razreda. Natjecanje je ove godine organizirano u preko 1 200 osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatskog matematičkog društva.

Udruga "Klokani bez granica" međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre - natjecanja "Matematički klokan" koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

Motto igre - natjecanja "Matematički klokan" je: bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici "Klokana" francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Igra - natjecanje se samofinancira članarinom sudionika - natjecatelja. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka i simbolične poklone svim natjecateljima. Najmanje polovina prikupljene svote mora se potrošiti za nagrade najboljima.

Rješenja zadataka biti će objavljena 17. travnja 2015. godine na http://www.matematika.hr/klokan/2015/. Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika biti će objavljeni 4. svibnja 2015. godine na mrežnim stranicama HMD-a, a ostali sudionici će moći svoj plasman saznati kod povjerenika škole (učiteljice Marine Kopjar) te kod svojih razrednih učiteljica ili učiteljica matematike. Osvojene nagrade biti će učenicima uručene tokom lipnja. 


I. Osnovna škola Varaždin