2017-11-20 19:57:25

Sjećanje na žrtvu Vukovara

U mjesecu studenom naša se škola, već tradicionalno, uključuje u Videokonferenciju povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Ovaj projekt organizirala je i provela Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Vukovara zajedno sa sedamnaest  osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Ove godine se  Videokonferencija  održala 16. 11. 2017. godine iz naše škole kao „Sat povijesti iz Vukovara – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine“ s temom „Učitelji u Domovinskom ratu – Učitelji uče primjerom“. 

Videokonferenciju je pratilo sedam učenica iz naše škole u pratnji ravnateljice Karmen Hans-Jalšovec i profesorice hrvatskoga jezika Ane Ilić. U program se najprije izravno uključila naša ravnateljica s pozdravnim i prigodnim govorom, a potom su kraće izlaganje o gore navedenoj temi iznijele učenice Larisa Bernik-Bočkaj i Eleonora Kramer. One su na kraju zahvalile svim učiteljima na ustrajnosti, znanju, dobrim djelima i plemenitim nastojanjima koja su pokazivali mladima tijekom Domovinskog rata. Nakon njih su učenice: Anja Amidžić, Anja Lazar, Tea Zebec, Neva Mintas i Lucia Čalopek izvele recital „Vrata budućnosti“, koji je znak zahvalnosti i vjere u bolju Hrvatsku za koju su se borili i naši učitelji.

Sutradan su naši učenici i učitelji na glavnom varaždinskom trgu ispred Vijećnice palili svijeće, zajedno s ostalim sugrađanima.

Iako o stradanjima u Vukovaru znamo puno toga, uvijek smo iznova dirnuti u ovim danima sjećanja i dok su svijeće polako dogorijevale u sebi smo šaptali riječi pieteta i zahvale: „Nestaju u daljini posljednje zrake jesenjeg sunca, ali sjećanje na drage i hrabre ljude, ljude velikih djela, nikada neće nestati.“


I. Osnovna škola Varaždin