preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > O školi  > Povijest
Povijest

 

Vrlo značajna godina za ovu školu je 1933.godina kada je sagrađena zgrada u kojoj škola živi i radi dandanas. Pod nazivom ''Škola kraljice Marije'' otvorena je 19.ožujka 1933.godine kao četverogodišnja škola. Sve do 2. svjetskog rata postiže zapažene rezultate i postaje rasadnik znanja i kulture grada Varaždina.

 

Početkom 2. svjetskog rata školu je zaposjela njemačka vojska i pretvorila ju u priručnu bolnicu. Dekretom 11.svibnja 1941.godine promijenjen je naziv škole u ''Državna 1.mješovita pučka škola u Varaždinu'' tijekom rata često nije radila, a posebice od ožujka 1945.godine kada je nastava potpuno prekinuta. Postojeća školska zgrada bila je teško oštećena 24.svibnja 1944.godine prigodom zrakoplovnog napada na Varaždin.

Poslije rata škola prerasta u sedmogodišnju školu pod nazivom

''Prva osnovna škola Varaždin'' .

 

U razdoblju od 1973. do 1991.godine škola nosi ime Osnovna škola

''Ivo Lola Ribar'' Varaždin.

 

U vrijeme Domovinskog rata škola dobiva svoj prijašnji naziv

''1.osnova škola''. Kao takva nastavlja tradiciju povijesti školstva u Varaždinu, a za svoj uspješan, kvalitetan i kreativan rad 5.10.2001. dobiva ministrovo priznanje.

 

CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju