preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > Naslovnica
Vijesti

12. sat povijesti iz Vukovara - Sjećanje na žrtvu Vukovara 2021. „Bijele golubice lete u vječnost“

Autor: Ana Ilić, 17. 11. 2021.

U mjesecu studenom naša se škola, već tradicionalno, uključuje u Videokonferenciju povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Ovaj projekt organizirala je i provela Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Vukovara zajedno s osnovnim školama iz cijele Hrvatske.

Videokonferencija je održana 16. 11. 2021. godine, a tema je bila „Bijele golubice lete u vječnost“ – povodom tridesete obljetnice pada Vukovara. U ovom projektu učenici su trebali osmisliti, napisati i pročitati/izvesti literarno djelo, recital, izlaganje… na gore navedenu temu. Videokonferenciju su, zbog epidemioloških mjera, pratile samo dvije učenice: Ema Bošnjaković i Samantha Erceg s učiteljicom Anom Ilić i ravnateljicom škole Karmen Hans-Jalšovec. U program se najprije izravno uključila naša ravnateljica s pozdravnim i prigodnim govorom, a potom su naše učenice izvele recital za čiju izvedbu ih je pripremila učiteljica hrvatskoga jezika Ana Ilić. Riječima sjećanja, suosjećanja, divljenja i zahvale upućene „bijelim golubicama“ – zapravo žrtvama Domovinskog rata, naše su učenice pokazale kako se u nama uvijek iznova bude sjećanja na velike ljude velikih djela, ljude koji su za svoj dom, domovinu i sve nas dali najvrjednije što su imali – svoje živote.

„Studeni je… već nam već pokazuje svoje lice,

na grobovima još cvatu bijele krizanteme,

nebesku odu pjevaju bijele golubice…“

S ovim riječima naših učenica završila je još jedna videokonferencija. Uslijedili su pozdravi i riječi zahvalnosti za sudjelovanje koje potvrđuje da će sjećanje na žrtvu Vukovara uvijek biti živo.

      
CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju