preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN u Erasmus projektu "Human science technology art engineering mathematics laboratory"
 

Projekt je dobiven  u okviru programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2: Strateška  partnerstva između škola. Nositelj projekta je Istituto di Istruzione“Alcide Degasperi“, Borgo Valsugana, Italija, a partner su škola iz Hoforsa, Švedska i I. osnovna škola Varaždin.

Projekt traje 22 mjeseca. Započeo  je  15. 09.2016. godine  i  traje do 14. 07. 2018. godine. Vrijednost  projekta je 110.000,00 EUR, a vrijednost bespovratnih  sredstava za našu  školu iznosi  34.125,00 EUR. Projekt  uključuje edukaciju, razmjenu  učitelja i učenika i nabavku opreme.  Koordinator projekta I. osnovne škole Varaždin je  učitelj  tehničke  kulture  Ivica Kolarić,univ. dipl. ing.Projektni tim osim voditelja čine: Đurđica Želimorski, učiteljica engleskog jezika, Tea Pavičić Zajec, učiteljica razredne nastave i Karmen Hans-Jalšovec, ravnateljica. Glavni cilj projekta je edukacija učenika u području robotike s naglaskom na  radu  na3D printeru, mobilnoj robotici  (Rescue, OnStage) te rad sa učenicima sa posebnim potrebama.

Stečena znanja iskustva i vještine učitelji i učenici razmjenjivati će kroz susrete, skype sastanke, radionice i natjecanja. Tijekom trajanja projekta učenici naše škole u dva navrata će posjetiti Švedsku  u 2017. godine, a jedanput Italiju u 2018. godini.  Ukupno će u projekt biti uključeno 20 učenika.

Za potrebe realizacije provedbe projekta, također su odobrena sredstva za kupnju potrebne  tehnologije- 3D printera.

Rezultati projekta biti će dostupni na web stranici škole, lokalnim medijima, na Županijskim stručnim vijećima, te predstavljeni široj javnosti  kroz radionice.

Ovaj projekt uvelike će pridonijeti upoznavanju suvremene tehnologije, razvijanju konstrukcijskih sposobnosti, umjetnosti, te matematičkih analiza kroz praktične vježbe u programiranju različitih modela mobilnih robota.


Varazdinski.hr


 

KICK OFF MEETING ODRŽAN U BORGO VALSUGANI, ITALIJA U VREMENU OD 17.10.-22.10. 2016. GODINE

 

U ponedjeljak, 17.10. 2016. godine u prostorima škole Istituto di Istruzione“Alcide Degasperi“ održan je prvi sastanak ravnatelja škola uključenih u projekt Human STEM Lab Project.

Voditelj projekta Robero Rossi upoznao je ravnatelje škola sa planom i aktivnostima u provedbi projekta. Posebno je naglasio važnost pridržavanja vremenskih termina i provedbe svih planiranih aktivnosti. Ravnatelj škole domaćina Paulo Pendenza prezentirao je rad škole i upoznao prisutne sa programima koje škola provodi. Nakon domaćina ravnateljice škola Lise Lotte Staff i Karmen Hans-Jalšovec  sudionicima su putem prezentacije  predstavili  svoje škole. Nakon rasprave usuglašeno  je  vrijeme razmjene učenika i učitelja  među školama u projektu.

Od 18.10.-22.10. 2016. godine članovi timova škola radili su na zajedničkim planovima oko realizacije projekta. Dogovorena je suradnja u tri područja: mobilne robotike (OnStage  Rescue Line, Rescue Maze). Definirane su aktivnosti za učenike sa posebnim potrebama koji će unutar projekta raditi na izradi posudica koje će se koristiti za sadnju povrća. Svaka škola dobila je zadatak izraditi nekoliko  idejnih rješenja loga. Razmijenjena su iskustva   u području 3D printanja  povodom čega su talijanski profesori izradili model izbacivača sigurnosnih paketića tijekom edukacije (Rescue Maze). Dogovoren je broj učenika koji će sudjelovati u pojedinim disciplinama tijekom natjecanja u Švedskoj kuda naši učenici odlaze u ožujku 2017. godine. Učenici škole  sudjelovati će u slijedećim disciplinama: OnStage, Rescue Line Primary, Rescue Line Secondary. U Švedsku putuje  sedam učenika i 2 učitelja. Tijekom četiri dana planiranja prevladavala je  ugodna radna  atmosfera pozitivnih vibracija. Škola domaćin organizirala je cjelodnevni izlet u Veronu, te poludnevni izlet u Arte Sella. 


Fotogalerija


 

 PROJEKTNE AKTIVNOSTI

Nakon povratka iz Italije formirana  je grupa od sedam učenika koja je radila na izradi loga projekta.

         

      

 

 

Također učenici su tijekom listopada i studenog  2016. godine radili na izradi 3D printera.

Youtube


 

Posjet Švedskoj - Erasmus K2 projekt  Human Science Technology Art Engineering Mathematics Laboratory 

            U okviru Erasmus K2 projekta  Human Science Technology Art Engineering Mathematics Laboratory  u vremenu od 6.-10.02.2017. održane su projektne aktivnosti u  osnovnoj školi Petreskolan 7-9 u Hoforsu  u kojima su prema vremeniku projekta sudjelovali voditelj projekta Ivica Kolarić  i ravnateljica Karmen Hans –Jalšovec kao član tima.

            U planiranim projektnim aktivnostima Second training Activity- C2 i C3 tijekom 5 dana održane su slijedeće aktivnosti:

  1. Dan-  Dolazak u Hoforst u popodnevnim satima. Prezentacija rada škole i  informacije o rasporedu nadolazećih aktivnosti tijekom tjedna.
  2. Tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih radionica učenici su praktično pokazali svoje aktivnosti na primjeni humanih robota u STEM području, a nakon toga je uslijedila diskusija kako se slične aktivnosti provode u Hrvatskoj i Italiji kao zemljama partnerima u projektu.
  3. Nastavak rada na području robotike, inženjerstva i umjetnosti uz praktičan prikaz učenika.
  4. Organiziran je cjelodnevni posjet Univerzitetu u gradu Gavle. Upoznali smo se sa novom generacijom robota i obišli predavaonice, laboratorije, knjižnicu i sl. uz vodstvo studenata i profesora.
  5. Izvršena je konačna analiza i procjena učinjenog tijekom tjedna s naglaskom na pripremanje i planiranje budućih aktivnosti.

Boravak u Švedskoj iskoristili smo za individualni posjet Stockholmu i obilasku gradski kulturno-umjetničkih građevina i spomenika. Posjetili smo Vasa muzej i u kazalištu prisustvovali operi „Fantom u operi“.

Također smo posjet iskoristili za planiranje aktivnosti i plana puta prilikom posjeta učenika škole Švedskoj u ožujku ove godine.

Posjet Švedskoj trajao je od 3.-12.02.2017. godine.


Fotogalerija


 

Učenici  škole proveli tjedan dana u Švedskoj

            U sklopu ERASMUS KA2 projekta  Human Science Technology Art Engineering Mathematics Laboratory   učenici osmih razreda Nera Kuzminski, Ana Klarić, Nika Vinković, Sven Vojnović, Noa Šoić, Kristijan Želimorski i Pavao Želimorski sa učiteljem mentorom  Ivicom Kolarićem i učiteljicom Đurđicom Želimorski tjedan dana proveli su u Švedskoj u  gradiću Hoforstu gdje su zajedno sa svojim vršnjacima osnovne škole  PetreSkolan razmjenjivali znanja i vještine i pripremali se za natjecanje robotičara koje je održano u Linköpingu. Boravak u Švedskoj bio je zanimljiv. Mnogo se radilo i naučilo. Ostvarena su nova poznanstva i sklopljena nova prijateljstva. Atmosfera je bila poticajna i svatko je pronašao nešto za sebe. U sklopu projekta učenik Noa Šoić održao je iznimno uspješno predavanje za švedske ravnatelje.  U Linköpingu na međunarodnom natjecanju mladih robotičara učenici su ponovno bili u samom vrhu i osvojili niz medalja,  pa možemo reći da će se 25. ožujka 2017. godine pamtiti po sjajnim rezultatima hrvatskih predstavnika.   Zanimljivo je da su ekipe bile mješovite  i vodila se  velika borba za 1. mjesto i odlazak na  svjetsko RoboCup Junior natjecanje koje će se održati u Japanu u Nagoyi u ljeto 2107. godine. Pobjednička ekipa biti će prijavljena kao mješovita švedsko–hrvatska ekipa u kategoriji RESCUE LINE a kapetan ekipe je učenik Sven Vojnović iz I. osnovne škole Varaždin. U nastavku su i postignuti rezultati uz napomenu da učenici iz Švedske dolaze u Varaždin u uzvratni posjet u svibnju 2017. godine.


REZULTATI HRVATSKIH UČENIKA:

■ Ekipa  Erasmus+SWECRO 2 u kategoriji 

RESCUE LINE SECONDARY,

1. mjesto

1. Sven VOJNOVIĆ, 8.raz I.OŠ Varaždin

2. Kristijan ŽELIMORSKI, 8.raz I.OŠ Varaždin

3. Mimi Nyeir, 8.raz. PetreSkolan Hofors

4. Marija Backman, 8.raz. PetreSkolan Hofors

 ■ Ekipa Erasmus+SWECRO 1 u kategoriji

RESCUE LINE PRIMARY,

1. mjesto

1. Noa ŠOIĆ, 8.raz I.OŠ Varaždin

2. Pavao ŽELIMORSKI, 8.raz I.OŠ Varaždin

3. Olle Sunderg, 8.raz. PetreSkolan Hofors

4. Emilija Wihren, 8.raz. PetreSkolan Hofors

 

■ Ekipa Erasmus + Heroes u kategoriji

ON STAGE SECONDARY,

1. mjesto

1. Nera KUZMINSKI, 8.raz I.OŠ Varaždin

2. Nika VINKOVIĆ, 8.raz I.OŠ Varaždin

3. Ana KLARIĆ, 8.raz I.OŠ Varaždin

4. Josefin Remes, PetreSkolan Hofors

5. Ellen Kling, PetreSkolan Hofors

6. Oskar Jacobsson, PetreSkolan Hofors


 Fotogalerija


Iz medija:

Školski portal

eVaraždin

Varaždinski.rtl

Varaždinske vijesti


Učenici iz Švedske u uzvratnom posjetu I.OSNOVNOJ ŠKOLI VARAŽDIN

U sklopu Erasmus KA2 projekta  Human Science Technology Art Engineering Mathematics Laboratory   koji je dobiven u okviru programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2: Strateška  partnerstva između škola  8 učenika i dvoje učitelja  iz švedske osnovne škole PetreSkolan  iz Hoforsa bili su  u uzvratnom posjetu I. osnovnoj školi u trajanju od tjedan dana od 14.-20. 05. 2017. godine. Za vrijeme boravka u Varaždinu osim radnog dijela, zajedničkih radionica i natjecanja u robo-alci koje je osmislio voditelj projekta učitelj Ivica Kolarić gosti su se upoznali sa znamenitostima Varaždina, posjetili su muzej u Starom gradu,  Entomološku zbirku i Županijsku palaču. Zajedno sa učenicima I. osnovne škole Varaždin sudjelovali su na Robocup natjecanju u Mariboru i bili su na zajedničkom izletu na Plitvičkim jezerima. Posjet gostiju završio je robopiknikom na Dravi. 


HODOGRAM  AKTIVNOSTI- VARAŽDIN 14.- 20.05.2017.

NEDJELJA, 14. 05.2017.

17,10 sati- Zagreb; Transfer do Varaždina;  Smještaj-večera-noćenje

 

PONEDJELJAK, 15.05.2017.

 9,00-9,30   – dolazak u I. osnovnu školu Varaždin;  pozdrav domaćina; hodogram  nastupajućih aktivnosti

 9,30-12,00  – priprema za natjecanje u Sloveniji (Maribor)

12,00-13,00 - ručak

13,00-17,00 -  radionice i sportske aktivnosti u prostoru škole

19,00 - večera

Slobodno vrijeme za razgled grada u noćnim satima

 

UTORAK, 16.05.2017.

Natjecanje u Mariboru

Polazak oko 6,00 sati- povratak oko 18,00 sati

Večera

20,30- stadion NK Varteks- Polufinale europskog prvenstva u nogometu U-17

 

SRIJEDA, 17.05.2017.

9,00-12,00  Razgled grada, Prijem u Županijskoj palači, posjet muzeju Stari grad i Entomološkom odjelu. Igre orijentacije.

12,00-13,00 ručak

13,00-15,00  Roboalka

15,00….. slobodno popodne za  aktivnosti  po želji grupe

Foto sessio za učenike koji odlaze na svjetsko natjecanje robotičara u Japan.

Slobodno vrijeme

 

ČETVRTAK, 18.05.2017.

Izlet na Plitvička jezera

Polazak oko 7,00- Povratak oko 20,00-21,00

 

PETAK,19.05.2017.

Slobodno prijepodne

12,000 Ručak u školi

15,00-21,00 ROBOPIKNIK na Dravi

 

SUBOTA,20.05.2017.

Doručak-transfer do Zagreba u prijepodnevnim satima- po želji razgled grada Zagreba-transfer do aerodroma


Varaždinski.rtl

eVaraždin


Aktivnosti projekta predstavljene su na Učiteljskom vijeću 23.05.2017. godine prezentacijama koje se nalaze u privitku.


 

Aktivnost učenja i poučavanja u Švedskom gradiću Hoofors

 

U sklopu Erasmus KA2 projekta „Human science technology art engineering mathematics laboratory“ učenici I. Osnovne škole Varaždin sudjelovali su na aktivnosti učenja, poučavanja i treninga  u švedskom gradiću Hoforsu u periodu od 2.-8.12.2017. godine.

Domaćini ove projektne aktivnosti bili su učitelji osnovne škole „Peterskolen“, a na tjedan dana ugostili su projektne partnere iz Italije i Hrvatske. Iz naše škole na aktivnosti je sudjelovalo ukupno 8 učenika sedmih i osmih razreda (Noel Perić, Petar Pospiš, Jakob Trstenjak, Vanja Radovanović, Nikola Lazar, Petra Aračić, Klara Mikulčić i Katarina Šprem Veljavečki) i dvoje učitelja (dr.sc. Tea Pavičić Zajec i koordinator projekta univ.dipl. ing. Ivica Kolarić). Učenici iz Švedske, Italije i Hrvatske educirali su se o korištenju 3D printera, zajedno izrađivali lego  robote te se pripremali za RoboCup natjecanje koje će se održati u Italiji iduće godine. Tijekom zajedničkih druženja učenici su uspostavili dobru suradnju te razvili nova prijateljstva.

Osim edukativnih sadržaja, učenici su posjetili grad Gavle gdje su se upoznali s tradicionalnim običajem obilježavanja danas svete Lucije, isprobali švedske delicije te prošetali centrom grada i uživali u adventskom ozračju. Također, svi učenici imali su organizirane sportske aktivnosti (korištenje bazena, sauna, teretane te raznih sportskih dvorana), a neki su i po prvi puta uživali u utakmici hokeya na ledu.

Idući susret projektnih timova održati će se u Varaždinu u veljaći 2018. kada će I. OŠ Varaždin ugostiti partnere iz Švedske. 


Fotogalerija


CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju