preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

Podaci o projektu

Erasmus+ K2 projekt: "INNOVATIVE SCHOOLS TOGETHER"

  • Koordinator/voditelj projekta: Stella Kulaš
  • Trajanje projekta: 01.09.2018. - 31.08.2021.
  • Nositelj projekta: Lykavittos K.A Elemetary School iz Cipra
  • Projektni partner: I. OŠ Varaždin
  • Vrijednost projekta: 150 000 €
  • Projektni tim: dr.sc. Tea Pavičić Zajec, Sonja Tušek Podobnik, mr.sc. Tamara Ređep, Verica Šilec, Draženka Kolonić, Karmen Hans-Jalšovec.
     

Final products

Vijesti/aktivnosti

„ Zajedno do inovacija“ – još jedan Erasmus+ projekt odobren I. osnovnoj školi Varaždin

Innovative Schools Together“ još je jedan u nizu Erasmus+ projekata odobren od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije I. osnovnoj školi u Varaždinu. Projekt vrijedan 150 tisuća eura usmjerenih na mobilnosti učenika i učitelja te osuvremenjivanje nastave trajat će dvije godine. Nositelj projekta je Lykavittos K.A Elemetary School iz Cipra, dok su partnerske škole uz I. osnovnu školu, osnovne škole iz Italije, Portugala i Njemačke.

„Učenici će imati priliku uz pomoć svojih učitelja razvijati svoje komunikacijske, jezične i IKT vještine te putovati u partnerske zemlje te tako unaprijediti interkulturalne kompetencije. Učitelji će svoja stečena znanja tijekom projekta primijeniti u radu s učenicima te na taj način nastavu učiniti inovativnijom i zanimljivijom.“– rekla nam je koordinatorica projekta učiteljica engleskog jezika Stella Kulaš.

Projektni tim uz koordinatoricu projekta Stellu Kulaš čine učiteljice razredne nastave Tea Pavičić Zajec, Sonja Tušek Podobnik, Tamara Ređep, Verica Šilec i Draženka Kolonić dok će projektne aktivnosti tijekom cijelog projekta pratiti ravnateljica Karmen Hans-Jalšovec.


Prvi projektni sastanak projekta KA2 “Innovative Schools Together” roditelja, učenika i projektnog tima

Dana 24.09. 2018. godine na I. OŠ održan je prvi projektni sastanak Erasmus+ KA2 projekta “Innovative Schools Together” na kojem su prisustvovali svi roditelji i učenici koji sudjeluju u projektu, te projektni tim učitelja, ravnateljica i koordinatorica projekta. 
Svim prisutnima se obratila ravnateljica škole Karmen Hans-Jalšovec a nakon pozdravne riječi je koordinatorica projekta Stella Kulaš svima prisutnima predstavila projekt, partnerske škole iz Cipra, Njemačke, Italije i Portugala te ciljeve i rezultate projekta. 
Svi prisutni roditelji potpisali suglasnost za sudjelovanje svoje djece u projektu te privole za korištenje osobnih podataka i fotografija u svrhu promicanja projekta i diseminacije.
Dogovoren je i daljnji način komunikacije projektnog tima i učenika te slijedeći sastanak i aktivnosti projekta. 
 


Projektni tim učenika sastao se 3. listopada na svojem prvom sastanku te su odmah prionuli na posao. Koordinatorica projekta  učiteljica engleskog jezika Stella Kulaš upoznala ih je sa digitalnom aplikacijom Logo maker te svi zajedno uz oluju ideja pokusali napraviti svoj Logo projekta “Innovative Schools Together”. Naučili su što je logo i kako se izrađuje te što valja imati na umu tokom izrade. U svojoj su aktivnosti uživali pa su neki od učenika napravili nekoliko verzija. Na slijedećem sastanku ćemo izabrati najbolji i poslati ga svojim kolegama iz partnerskih zemalja. Jedva čekamo!


Fotogalerija


 

Učiteljice I.OŠ Varaždin usavršavale se na Cipru

U sklopu Erasmus+ projekta “Innovative Schools Together” dvije učiteljice I.OŠ Varaždin, učiteljica razredne nastave Tea Pavičić Zajec i koordinatorica projekta učiteljica engleskog jezika Stella Kulaš sudjelovale su na aktivnostima učenja poučavanja i treninga učitelja u Lykavittos K.A osnovnoj školi u Nikoziji na otoku Cipru.

Aktivnost je održana od 5.-10. studenog 2018. godine, a sudjelovali su učitelji i učiteljice iz partnerskih škola iz Cipra, Portugala, Italije i Njemačke.

Sudionici projekta upoznali su se s teorijom i praksom korištenja inovativnih metoda poučavanja, prisustvovali su nastavnom procesu, upoznali nove digitalne alate te dogovorili sve daljnje aktivnosti vezane uz projekt. U slobodno vrijeme su ih projektni koordinator Andreas Kouris i ravnateljica škole Eleana Stylianou upoznali sa geografskim i kulturološkim osobitostima otoka Cipra te su posjetili gradove Larnaku, Limassol i Lefkaru te arheološko nalazište božice Afrodite - drevni grad Amathounta.

Projekt vrijedan 150 tisuća eura u potpunosti je financiran u okviru programa Erasmus+ od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU, a na slijedeće dogovorene mobilnosti s učiteljima putuju i učenici I. OŠ Varaždin.


Fotogalerija


Literacy day

U sklopu projekta “Innovative Schools Together” u srijedu 10. travnja u 17 sati na našoj je školi održana radionica na engleskom jeziku za učenike i roditelje 1.c razreda. Radionica je u cjelosti bila posvećena razvijanju vještine čitanja na engleskom jeziku te su predstavljeni dosad dosad naučeni nastavni sadržaji iz engleskog jezika. Tako su učenici zajedno sa svojim učiteljicama Sonjom Tušek-Podobnik i Stellom Kulaš čitali, glumili i dobro se zabavili.  


Fotogalerija


I. OŠ ugostila partnere projekta "Innovative Schools Together"

Prva osnovna škola Varaždin prošlog je tjedna od 5.-11. svibnja 2019. godine ugostila projektne partnere iz Italije, Portugala, Njemačke i Cipra u sklopu projekta “Innovative Schools Together”. Šesnaest učenika i jedanaest učitelja boravilo je tjedan dana u Hrvatskoj. 

Posjetili su naš glavni grad Zagreb, nacionalni park Plitvička jezera, varaždinski Stari grad te Muzej kukaca te još mnogo toga. U školi su sudjelovali u radionicama elementarne robotike pod vodstvom učitelja Ivice Kolarića te na likovnim radionicama pod vodstvom učiteljice Sonje Tušek Podobnik. Također su saznali sve o digitalnim alatima koje učitelji Prve osnovne škole redovito koriste u nastavi. Digitalne alate prezentirao je naš vrijedni tim učitelja uključenih u projekt - Tamara Ređep, Tea Pavičić Zajec, Verica Šilec, Sonja Tušek Podobnik i Stella Kulaš. Naši učenici na engleskom jeziku prezentirali su svaku od partnerskih zemalja te nakon toga izradili pitanja za digitalne kvizove kojima smo kroz igru i zabavu nešto novo naučili o svakoj od partnerskih zemalja a pogotovo o našoj zemlji i kulturi, o gradu Varaždinu i našoj Prvoj osnovnoj školi.  Projektne koordinatore u gradskoj je vijećnici primila i dogradonačelnica Sandra Malenica. Projektni tim učenika u sastavu Vito Kos, Tia Hranić, Anja Amidžić, Tara Fošnar, Zana Perdedaj, Nikola Portner Pavičević, Vanessa Škorić, Tia Marija Mila, Hedi Dujmović, Tea Čilaš, Jan Zajec i Petar Drožđek ugostili su na tjedan dana svoje prijatelje iz europskih zemalja  s kojima su vrijedno odradili sve projektne aktivnosti te sklopili prijateljstvo. Veliku ulogu u cijelom projektu imaju i roditelji naših učenika koji su uložili puno truda kako bi našim partnerima boravak u Hrvatskoj bio što ugodniji. Učenici jedva čekaju ponovni susret s prijateljima iz projekta pa nam tako slijede mobilnisti na Siciliju, u Hamburg i na Madeiru slijedeće školske godine. Veselimo se daljnjim aktivnostima i mobilnostima!


Fotogalerija


Učenici i učitelji I. OŠ Varaždin usavršavali se na Siciliji

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta „Innovative Schools Together” učenici i učitelji I. OŠ Varaždin sudjelovali su na mobilnosti – aktivnosti učenja, poučavanja i treninga na partnerskoj školi Instituto Comprensivo Martin Luther King u Caltanissettti na Siciliji od 10.-16. studenog 2019. godine.

S obzirom da je glavni cilj projekta implementacija inovativnih metoda poučavanja u nastavu, cilj aktivnosti bio je primijeniti nove, inovativne metode i strategije poučavanja te na taj način oplemeniti nastavu. Tako su učenici sedmih i osmih razreda Tea Čilaš, Hedi Dujmović, Petar Drožđek i Jan Zajec sudjelovali na edukativnim radionicama robotike, kodiranja, matematike, geografije i likovne kulture te su na inovativni način usvajali nove i ponovili stare nastavne sadržaje.

Također su posjetili kulturne znamenitosti grada Palerma, Caltanissette, Agrigenta i San Leonea te se upoznali sa bogatom poviješću i gastronomijom otoka Sicilije.

Učiteljica Stella Kulaš je u sklopu mobilnosti na Siciliji održala međunarodnu radionicu za učenike i učitelje pod nazivom "Google apps: classroom - drive - communicate - create - organize - collaborate - archive - present - create maps"

Uz koordinatoricu projekta učiteljicu engleskog jezika Stellu Kulaš, na mobilnosti su također sudjelovale i ravnateljica škole Karmen Hans Jalšovec te učiteljica Draženka Kolonić.


Fotogalerija


Varazdinski.hr

eVaraždin


 

Održana Etwining radionica – „Kako postati dobar europski građanin“

U sklopu Erasmus+ projekta „Innovative Schools Together“, u četvrtak 30.01. održana je radionica uz primjenu komunikacijskih alata eTwinning platforme o pitanjima vrijednosti u Europi. Radionicu su vodile učiteljica engleskog jezika Stella Kulaš, koordinatorica projekta i učiteljica informatike mr.sc. Tamara Ređep, članica projektnog tima.

Na radionici je sudjelovalo 12 učenika uključenih u Erasmus+ projekt „Innovative Schools Together“, koji su se osim predavanja i rasprave o pitanjima zašto je važno biti dijelom Vijeća Europe i Europske unije, te što su ljudska prava, što je demokracija i što je pravda, upoznali s pojmovima europskih vrijednosti kao što su različitost i nediskriminacija, slobodni izbori i pravo glasa, jednakost spolova i pošteno pravosuđe.

Iznoseći svoja razmišljanja u postavljenoj temi na forumu „Koja od ponuđenih vrijednosti je za vas najvažnija i zašto?“, sudionici su se upoznali s europskom vrijednošću Sloboda izražavanja, odnosno da svatko ima pravo na svoje mišljenje, a mi ga moramo poštivati čak i kad se razlikuje od našeg vlastitog. Povezujući slobodu izražavanja sa pravilima online komunikacije, ovom radionicom započeli smo provođenje aktivnosti povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta pod parolom „Zajedno za bolji Internet“.

Fotogalerija


 

Učitelji i učenici I. OŠ Varaždin boravili tjedan dana u Hamburgu

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta "Innovative Schools Together", učenici i učitelji I. osnovne škole Varaždin boravili su u razdoblju od 16. do 21. veljače 2020. godine u Hamburgu u Njemačkoj na aktivnostima učenja i poučavanja u privatnoj osnovnoj školi Brecht Schule u Hamburgu u Njemačkoj. Učenici šestih razreda Nikola Portner Pavićević, Zana Perdedaj, Tia Marija Milak i Vanessa Škorić sudjelovali su na aktivnostima koje su uključivale programiranje i programske jezike Dash and Dot, WeDo 2.0, Makey Makey te programiranje uz pomoć iPada. 

Učitelj tehničke kulture Ivica Kolarić te učiteljica razredne nastave Verica Šilec uz koordinatoricu projekta učiteljicu engleskog jezika Stellu Kulaš upoznali su se s organizacijom rada škole partnera iz Njemačke a mobilnosti su također prisustvovali učenici i učitelji iz ostalih partnerskih zemalja – Italije, Portugala i s Cipra.

Učenici su također prisustvovali nastavi na njemačkom jeziku dok su učitelji dogovorili preostale projektne aktivnosti.

U sklopu projektnih aktivnosti tijekom mobilnosti u Hamburgu učiteljica Stella Kulaš održala je međunarodnu radionicu za učenike i učitelje škole pod nazivom "ICT with iPads"

Tijekom mobilnosti učenici i učitelji također su se upoznali s kulturnim znamenitostima grada Hamburga, razgledali centar grada, Hamburšku luku, tunel ispod rijeke Elbe, Hamburšku zgradu filharmonije te Emigracijski muzej i Muzej minijatura Wonderland. Također su isprobali tradicionalnu hranu te se tijekom internacionalne večeri koju su priredili roditelji i učitelji škole upoznali s tradicionalnom glazbom zemlje domaćina.

Bila je to četvrta od pet mobilnosti u projektu. Slijedeća mobilnost s učenicima planira se u lipnju na otok Madeiru u Portugalu.

Fotogalerija


CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju