preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

Školska godina 2018./2019. i 2019./2020.

Kao i proteklih nekoliko godina, I. OŠ Varaždin i ovu školsku godinu započela je s ukupno pet aktivnih Erasmus+ projekata od kojih su tri dobivena ove školske godine. U sklopu osposobljavanja korisnika Erasmus+ projekta financiranih iz EU fondova koordinatorice novih projekata Stella Kulaš i Sonja Tušek- Podobnik sudjelovale su na uvodnom sastanku korisnika programa Erasmus+ ključna aktivnost 2 2019.  Tijekom sastanka sudionici su upoznati s ugovornim obavezama, projektnim ciklusima i financijskim aspektima provedbe projekata, te s eTwinning mogućnostima kao djelu diseminacije.  Na panel- diskusiji o upravljanju i provedbi KA2 projekata svoja iskustva podijelili su ravnatelj I. Nikičić iz OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda i D. Usmijani koordinatorica iz SŠ Bedekovčina, te dugogodišnji koordinator i korisnik EU fondova iz SŠ Opuzen P. Nikolić, a učesnici su mogli postavljati pitanja o nedoumicama na koje nailaze pri provedbi projekata.

Osim toga, već iskusne i dugogodišnje korisnice Erasmus projekata sudjelovale su 30. 9. 2019. na Info danu mreža i inicijativa Euroguidance, Eurodesk, Europass, eTwinning, održanom u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER, gdje su se upoznale s radom ovih mreža te mogućnostima njihove primjene u radu s učenicima, u mobilnostima, EU projektima i sl. Također, sudjelovale su u razmijeni iskustva s ostalim učesnicima vezano uz teškoće u provođenju projekata, uključivanju učenika, ali i o definiranju kriterija kompetencija koje učenik mora imati da bi mogao sudjelovati u projektima, kao i o kompetencijama koje učenik stiče sudjelovanjem u  istim.

Fotogalerija


Od 31.svibnja do 3. lipnja 2018. održan je u Pragu eTwinning seminar "United in Cultural Diversity". Hrvatska Agencija za mobilnost i programe EU odabrala je samo dvije najbolje predstavnice iz Hrvatske za sudjelovanje na seminaru, a jedna od njih bila je učiteljica iz I. OŠ Varaždin Marina Kopjar. Učitelji iz cijele Europe mogli su se na seminaru upoznati sa eTwinning portalom koji je namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog osoblja. Portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima. 

Cilj seminara bio je pronaći partnera iz neke druge europske škole s kojima će se osmisliti i isplanirati projekt, a realizirati tokom iduće nastavne godine. Projekt koji su zajedno osmislile i postavile na eTwinning portal učiteljica Marina Kopjar iz Varaždia i učiteljica Giedre Raudoniene iz Litve  naslova je "Virtualno putovanje". Prijedlog je odmah prepoznat kao kvalitetan te su se ubrzo kao partneri priključili i još jedna učiteljica iz Litve, učiteljica iz Gruzije, te dvoje učitelja iz Češke. Cilj projekta je upoznavanje važnih mjesta za posjetiti u partnerskim zemljama projekta. Učenici će prezentirati svojim partnerima tipična ili važna mjesta za svoju zemlju, regiju, glavni grad i mjesto u kojem žive. Pri tome će upoznati druge zemlje, običaje, tradicije i kulturnu baštinu. Nemaju svi  učenici priliku putovati u različite zemlje Europe pa im ovaj projekt pruža priliku da to učine barem virtualno.


Stručna usavršavanja

Učiteljica razredne nastave dr.sc Tea Pavičić Zajec sudjelovala je na Europskoj godišnjoj konferenciji na Malti održanoj od 26. - 28. listopada 2017.  kao jedna od ukupno dvije predstavnice iz Hrvatske. Na konferenciji je sudjelovalo više od 500 sudionika iz 20-ak zemalja. Sve aktivnosti konferencije financirane su u okviru programa Erasmus+ , eTwinning od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU.

Tijekom organiziranih radionica, učiteljica Zajec upoznala se s teorijom i praksom novih metoda poučavanja te dogovorila nove suradnje u sklopu Erasmus+ projekata s partnerima iz Španjolske, Slovenije i Malte. Time se nastavlja stručno usavršavanje učitelja I. osnovne škole u okviru Erasmus+  projekata u kojima ta škola sudjeluje ove godine s čak pet projekata.

Fotogalerija


Učiteljica Sonja Tušek –Podobnik iz I. OŠ Varaždin sudjelovala je na aktivnosti transnacionalne suradnje  „Strategic Partnership Plus- Inovation in Eduction“  u Bukureštu kao jedna od tri hrvatske predstavnice, u periodu od 21. do 25. listopada 2017.  Na kontaktnom seminaru bilo je 60 sudionika iz 23 zemlje, a sve aktivnosti financirane su u okviru programa Erasmus+ projekta, a događaj je okupio je predstavnike osnovnih, srednjih i strukovnih  škola te predstavnike fakulteta, NGO i organizacija koje se bave mladima.

Fokus seminara bio je na inovacijama u obrazovanju u Europi i kako pristupiti tom problemu u projektima strateškog partnerstva. Sudionici su također radili na ključnim elementima za dobru prijavu projekta, u čemu su im pomagali iskusni djelatnici rumunjske nacionalne agencije za Erasmus+ projekte.

Fotogalerija


Učiteljica razredne nastave Draženka Kolonić sudjelovala je na eTwinning seminaru UMREŽAVANJE S KOLEGAMA IZ ZEMALJA MEDITERANSKE REGIJE“ održanom od 6. - 8. listopada 2017. u Montpellieru, Francuska, kao jedna od ukupno  tri predstavnika iz Hrvatske.

U sklopu seminara sudionici su se detaljnije upoznali s načinom rada preko eTwinning platforme, te predstavili svoje projektne ideje i započeli nove projekte u kojima će sudjelovati sa svojim razrednim odjelima. Učiteljica Kolonić predstavila je svoj projekt „Eko umrežavanje“. Tijekom seminara , učiteljica Kolonić uspostavila je partnerske odnose s predstavnicima iz Francuske, Malte i Bosne i Hercegovine s kojima će zajedno krenuti u realizaciju novog eTwinning projekta. Time se nastavlja stručno usavršavanje učitelja naše škole u okviru Erasmus+  projekata u kojima ove godine sudjelujemo s čak pet projekata.

Sve aktivnosti seminara financirane su u okviru programa Erasmus+ , eTwinning od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU.

Fotogalerija


Učiteljica I. osnovne škole Varaždin, dr.sc. Tea Pavičić Zajec sudjelovala je na aktivnosti transnacionalne suradnje „Using eTwinning in KA2 School-To-School Partnerships održanoj u dvorcu Štiřín, Češka Republika, u periodu od 30. kolovoza do 2. rujna 2017. Na seminaru koji  je bio organiziran od strane češke nacionalne agencije (Odjel za školsko obrazovanje) i češke nacionalne službe za podršku u eTwinningu sudjelovalo je ukupno 57 sudionika iz 25 europskih zemalja. Osim učiteljica iz I.OŠ Varaždin, na seminaru je sudjelovala i Andreja Jertec, učiteljica iz OŠ Zlatar Bistrice.

Svrha seminara bila je promicanje sinergija između programa Erasmus+ i eTwinninga, poticanje sudionika na korištenje portala eTwinning za komunikaciju i suradnju u Erasmus+ KA2 projektima te pomoć u umrežavanju između učitelja uključenih u Erasmus+ i eTwinning projekte. Tijekom predavanja i radionica sudionici aktivnosti imali su se prilike detaljno upoznati sa programima Erasmus+ aktivnosti, kao i mogućnostima eTwinning platforme. Veliki dio vremena bio je posvećen pronalasku partnera i zajedničkom dogovaranju novih projektima.

Fotogalerija


U sklopu programa Erasmus+ KA1 mobilnosti za područje općeg obrazovanja, učiteljica engleskog jezika I.OŠ Varaždin Stella Kulaš sudjelovala je na edukaciji pod nazivom „Tap Swipe Pinch into English“ koja se održala od 28. svibnja do 4. lipnja. 2017. u Liverpoolu u Engleskoj, Ujedinjeno Kraljevstvo. Edukacija je bila usmjerena na implementiranje tableta i tehnologije u nastavu engleskog jezika.


Učiteljica I. osnovne škole Varaždin Stella Kulaš sudjelovala je na eTwinning kontakt seminaru pod nazivom "Aktivno učenje i podučavanje putem eTwinninga" koje se održao od 26.-28. travnja 2017. u Beogradu. Na seminaru je sudjelovalo 80 učitelja iz cijele Europe te samo 4 učitelja iz Hrvatske. Seminar je u cijelosti bio posvećen planiranju projekata putem eTwinning platforme te implementaciji IKT tehnologije u nastavu i  pronalasku projektnih partnera iz Europe. Učiteljica Stella Kulaš je ostvarila partnerstvo svoje škole sa školama iz Portugala, Slovenije, Bugarske i Estonije. eTwinning projekti pod nazivom "This is me" i " Our Living Environment" realizirati će se slijedeće školske godine.

Učitelji iz raznih europskih zemalja na seminaru su kroz suradnju, rasprave i radionice učili o aktivnom podučavanju pomoću eTwinning projekata te se upoznavali s metodama i strategijama aktivnog podučavanja i učenja. Također na primjerima dobre prakse vidjeli su kako su projekti integrirani u školski program i svakodnevni dan u razredu. 

Fotogalerija


U sklopu Erasmus KA1 projekta Tea Pavičić Zajec svoje stručno usavršavanje prošla je u Barceloni u Španjolskoj. Seminar pod nazivom „Game Based learning and Gamification“ organiziran od strane finske agencije EUNEOS održan je u periodu od 26. ožujka do 01. travnja 2017. pri čemu su sudionici seminara odslušali ukupno 50 sati predavanja.

U tjedan dana provedenih u Barceloni, sudionici seminara imali su prilike naučiti kako učiti pomoću igara te kako ih koristiti u nastavi sa svojim učenicima. Na primjeru prakse iz europskih zemalja mogli su vidjeti kako učenici ponavljaju znanje pomoću alata Kahoot, Nearpod, Plickers, Socrative, QR code, ali i uče igrajući poznate igre Minecraft, Risik, Lego, Uno,…

Na seminaru je sudjelovalo 22 učitelja iz 18 zemalja EU (Poljska, Slovenija, Njemačka, Grčka, Češka, …), a osim stjecanja novih iskustva i znanja, dogovoreni su i novi Erasmus KA2 projekti i eTwinning partneri. Također, sudionici seminara imali su prilike posjetiti kulturne znamenitosti Barcelone (crkva Sagrada Familija, Paseo de Gracia, La Ramba, muzej umjetnosti Obra Social,…) te uz sangriju uživati u predstavi Flamenco shou-a.

FotogalerijaCMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju