Projekt povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje: „Od prve žetve do kruha… i s kruhom kroz povijest“
Autor: Ana Ilić, 20. 10. 2023.
Tijekom listopada obilježavaju se Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje diljem Lijepe Naše u svim vrtićima, školama i domovima. Tako smo i mi osmislili projekt povodom Dana kruha pod radnim naslovom „Od prve žetve do kruha… i s kruhom kroz povijest“ i predstavili ga 19. 10. 2023. u našoj školi, a s ciljem da u svakome od nas pobudi osjećaj zahvalnosti zbog svake mrvice kruha koju svakodnevno blagujemo jer put od zrna do kruha je izuzetno dug i težak.
Da bi projekt uspio, tjednima smo se pripremali istražujući i provodeći niz aktivnosti, a neke od njih su bile:
- prikupiti i kazivati izreke i mudroslove o kruhu na hrvatskom jeziku
- proučiti citate iz knjige P. Matvejevića Kruh Naš, odabrati najzanimljivije i najpoučnije i pripremiti izlaganje
- izložiti prikupljene vrste žitarica u manje jutene vrećice i postaviti crteže klasa i zrnja sa nazivom žitarice (na razrednom panou) i pripremiti kratka izlaganja o svakoj žitarici
- uvježbati kazivanje poezije posvećene kruhu
- održati literarnu radionicu i pročitati najuspjelije literarne radove
- uvježbati recitale Kruh u našim osjetilima i Blago blagovanja
- uvježbati prigodne pjesme s pjevačkim zborom
- provesti anketu u sedmim razredima o konzumiranju kruha i krušnih proizvoda, obraditi dobivene podatke, izložiti i obrazložiti dobivene rezultate
- otkriti i obrazložiti simboliku kruha
- pripremiti, izvesti i obrazložiti pokus – građa sjemenke i proces klijanja (pšenica)
- pripremiti, izvesti i obrazložiti pokus – kemijski procesi tijekom pripreme kruha
- izložiti najuspjelije likovne i literarne radove s temom kruha i plodova zemlje na panoima u holu škole i razredu
- ispeći kruh i krušne proizvode, donijeti plodove zemlje i izložiti ih u holu škole
- ispeći klipiće u školskoj kuhinji (učiteljica Đurđica i učenici)
- napisati konferansu i uvježbati predstavljanje projekta.
- napisati vijest ili izvješće o provedenom projektu
Na kraju smo zahvalili svima koji su nam svesrdno pomagali u provođenju našega projekta i pozvali sve okupljene da u miru i dostojanstveno blagujemo kruh i krušne proizvode. Dugi, dugi pljesak bio nam je nagrada i potvrda da smo na dobar način spojili lijepo i korisno.