preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > Naslovnica
Vijesti

Matematika u srcu

Autor: Marina Kopjar, 24. 2. 2017.

Učenici osmih razreda obilježili su Valentinovo na satu matematike. Nakon početnog čuđenja „Kakve veze imaju Valentinovo i matematika?!“ zaključili smo kako možemo brojati otkucaje našeg (više ili manje zaljubljenog) srca, ali i tu brojku upotrijebiti u nizu složenih formula.

Brojanjem otkucaja srca prije i poslije lagane vježbe, te izračunom po danoj formuli, svaki je učenik mogao odrediti svoje trenutno kondicijsko stanje. Upotrebom formule u koju je uključio i godine starosti učenik je mogao izračunati svoj optimalan broj otkucaja srca u pojedinoj fazi treninga te na temelju toga složiti svoj kardiovaskularni trening u trajanju od 45 minuta.

Svi se za Valentinovo vole dotjerati i lijepo izgledati! Dodatne informacije o stanju svog tijela mogli su izračunati pomoću formula za izračunavanje indeksa tjelesne mase, za što su morali izmjeriti svoju visinu, težinu i opseg struka. Mjerenjem širine svoga tijela na više zadanih mjesta te upotrebom danih formula učenici su izračunali jesu li proporcije njihovog tijela u zlatnom rezu, te koliko posto odstupaju od tog idealnog omjera.

Nismo zaboravili ni na čokoladu koja je obavezna kada se slavi Valentinovo! Izračunali smo koliko kalorija unesemo u tijelo kada pojedemo krišku čokoladne torte spremljene po danom receptu.

Zaključili smo da ne treba pretjerivati s tortom kako ne bi poremetili mjere svoga tijela i indeks tjelesne mase. Jer u tom slučaju moramo pojačati kardiovaskularni trening kako bi izgubili dodatne kalorije, ali što će nužno poboljšati naše kondicijsko stanje! I tko bi rekao da se toliko toga može računati što je direktno ili indirektno vezano uz naše srce!


Fotogalerija
Oglasna ploča
E-dnevnik


ISE projekt

Projekt "SOS 112"

<<<<<
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2012.

Ukupno: 412061
Ovaj mjesec: 2154
Ovaj tjedan: 610
Danas: 122
Anketa
Kako Vam se sviđa u nastava jednoj smjeni?
CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju