preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan broja pi

Autor: Marina Kopjar, 21. 3. 2017.

Učenici sedmih razreda obilježili su 14. ožujka na satu matematike Dan broja pi. Mogli su se natjecati u nabrajanju decimala broja pi, prostoručnom crtanju kružnice ili izradi plakata na temu broja pi. Kroz prezentaciju su saznali i ponešto o značaju i povijesti tog broja, ali i mnoge druge zanimljivosti o broju pi.

Broj pi je matematička konstanta, beskonačan decimalni broj, a iznosi približno 3.14, Najjednostavnije se izračunava kao omjer opsega i duljine promjera kruga. No brojni su i drugi geometrijski, računski i eksperimentalni načini izračunavanja broja pi. Koristi se u mnogim formulama u matematici i fizici.

Prva velika proslava Dana broja pi organizirana je 1988. godine u San Franciscu. Od tada pa do danas na taj se datum na različite načine organizira proslava vezana uz broj 3.14, a najimpresivniji je  svjetski rekord kojeg drži Indijac s izgovorenih napamet 70 tisuća i 30 decimala broja pi.


Fotogalerija
Oglasna ploča
E-dnevnik


ISE projekt

Projekt "SOS 112"

<<<<<
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2012.

Ukupno: 412061
Ovaj mjesec: 2154
Ovaj tjedan: 610
Danas: 122
Anketa
Kako Vam se sviđa u nastava jednoj smjeni?
CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju