preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > Naslovnica
Vijesti

Eratostenov eksperiment

Autor: Marina Kopjar, 28. 4. 2017.

U  sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, tokom ožujka i travnja 2017. godine učenici sedmih razreda su u sklopu nastave matematike odradili Eratostenov eksperiment - globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap, metar i sunčeva sjena.

U sklopu eksperimenta učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći obični štap. Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja.

Učenici su, sljedeći Eratostenovu ideju, izmjerili u školskom dvorištu sijenu štapa dužine 1 metar, točno u lokalno podne. Kako štap i njegova sijena čine pravi kut, možemo lako docrtati još i zraku sunca te tako dobiti pravokutni trokut. A u pravokutnom trokutu vrlo je lako izračunati dužinu treće stranice pomoću Pitagorinog poučka, kao i veličine svih kutova koristeći trigonometrijske funkcije. A sve se to može dobiti i konstruirajući umanjeni slični trokut.

Kut između štapa i zrake sunca zapravo odgovara kutnoj udaljenosti između naše škole i Ekvatora. Udaljenost naše škole od Ekvatora lako smo dobili koristeći aplikaciju Google Earth. I tako smo saznali sve podatke potrebne da ih uvrstimo u jednostavnu proporciju iz koje se izračunava opseg Zemlje:

Udaljenost škole do Ekvatora:Kutna udaljenost škole i Ekvatora = Zemljin opseg:360°

Nakon malo računanja dobili smo podatak da je opseg Zemlje: 40 000 km, što je prilično blizu stvarnoj dimenziji Zemlje!

Učenici su izradili i prezentirali plakate i prezentacije kako bi saznali još ponešto o Eratostenu i njegovom doprinosu znanosti.


Fotogalerija


Priloženi dokumenti:
Eratosten_prezentacija.pdf (955.32 KB)


Oglasna ploča
E-dnevnik


ISE projekt

Projekt "SOS 112"

<<<<<
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2012.

Ukupno: 412061
Ovaj mjesec: 2154
Ovaj tjedan: 610
Danas: 122
Anketa
Kako Vam se sviđa u nastava jednoj smjeni?
CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju