preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > Naslovnica
Vijesti

Burno tromjesečje na francuskom

Autor: Kamelija Habulin, 6. 5. 2017.

Tijekom prvih mjeseci 2017.godine bilo je pregršt radionica i različitih aktivnosti na francuskom jeziku: francuski doručak u gradskom kafiću sa 4.razredima, polaganje međurarodnog ispita Delf za 7 .i 8.razrede, priprema francuskog ručka sa 6.razredima, kviz o Francuskoj za 7.razrede te proslava blagdana Tri Kralja, Svijećnice, Valentinova, Maškara i Uskrsa za pojedine ili većinu razreda.

Evo i detalja:

Obilježavanje blagdana Tri kralja

Početkom mjeseca siječnja učenici  8. razreda obilježili su blagdan tri kralja (Epiphanie) na francuski način. Kušali su pitu od badema zvanu Galette des rois. Učenik koji je u njoj pronašao mali skriveni predmet postao je kralj toga dana te je birao igru. Potom su učenici morali odgonetnuli i poredati recept za pitu kako bi je sami mogli pripremati kod kuće.

 

Svijećnica u Francuskoj

Učenici 5.razreda na francuski su način proslavili blagdan Svijećnicu. Na taj se dan u Francuskoj peku palačinke koje se okreću u zraku s novčićem na lijevom dlanu. Ukoliko se palačinka ispravno okrene i novčić ne padne s dlana, osoba će biti bogata tijekom čitave godine. Svi naši učenici uspjeli su u tom pothvatu te će biti bogati u 2017. godini.

 

Kviz o Francuskoj

U ponedjeljak 6.03.2017.učenici sedmih razreda 1.i 3.OŠ Varaždin susreli su se na 1.OŠ  zbog sudjelovanja na kvizu „Francuska i zemlje Europske unije“. Nakon formiranja ekipa slijedila je napeta igra koja je trajala punih sat vremena. Svaka ekipa osvojila je onoliko bombona koliko je bilo osvojenih Eura te petice za izvrsnu suradnju i znanje.

 

Francuski doručak

Nakon obrade stripa o francuskom doručku, u srijedu 8.03.2017. učenici 4. a, b i c  kušali su francuski doručak u kafiću Zazous. Francuzi obično jedu slatka peciva za doručak, pa su i tom prigodom učenici naručili na francuskom jeziku kroasan (croissant) te piće (toplu čokoladu ili sok). U vrlo ugodnoj atmosferi svi su pojeli izvrsni doručak. Miam!

 

Rezultati polaganja međunarodnog ispita Delf A1 i A2

Tijeskom mjeseca veljače učenici su polagali međunarodni ispit Delf koji se sastoji od 4 dijela: pisanja, čitanja, slušanja i govorenja. Početkom svibnja pristigli su rezultati. Svi učenici 7.razreda položili su razinu A1, a svi učenici 8.razreda razinu A2. Čestitamo svim učenicima na dobrim rezultatima i na dodatnom radu koji su morali ulagati nakon redovnog programa francuskog jezika kako bi položili ispit! Bravo svima!

 

Francuska radionica kuhanja

U srijedu 26.04.2017. održala se radionica kuhanja francuskih specijaliteta za učenike 6.razreda. Nakon okupljanja u blagovaonici formirane su ekipe. Potom su učenici sami morali izabrati točne sastojke i pomagala čitajući recept. Zatim su slijedeći upute pripremili dva specijaliteta: glavno jelo Croquemonsieur i desert Mousse au chocolat. Nakon pripreme su ih kušali i ocijenili. Svi učenici dobili su izvrsne ocjene zbog izvrsne suradnje, vrlo ukusnih, dobro pripremljenih i serviranih jela. Bravo les chefs !

 

Proslava Valentinova

Učenici od 4. do 8. razreda obilježili su Valentinovo uz različite igre u paru te kušanjem kolačića u obliku srca. Pritom su naučili brojne riječi od kojih je najvažnija bila : Je t’aime !

 

Maškare – Mardi Gras

Učenici 6. razreda 1. i 3. OŠ obilježili su Maškare na francuski način  u utorak 28.02.2017  na 3. OŠ  na kostimiranoj zabavi koja se odigrala  uz pjesme, brojne igre i predstavljanje maski. Vive le Mardi Gras!


Ftogalerija
Oglasna ploča
E-dnevnik


ISE projekt

Projekt "SOS 112"

<<<<<
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2012.

Ukupno: 412061
Ovaj mjesec: 2154
Ovaj tjedan: 610
Danas: 122
Anketa
Kako Vam se sviđa u nastava jednoj smjeni?
CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju