preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > Naslovnica
Vijesti

Orijentacijsko trčanje

Autor: Marina Kopjar, 22. 5. 2017.

24. svibnja obilježava se Međunarodni dan orijentacije, pa će se povodom tog dana razne orijentacijske igre održati i u našoj školi. Ovo je također prilika da se prisjetimo natjecanja na kojima su sudjelovali učenici iz naše škole te njihovih najboljih rezultata.

ŠTO JE TO ORIJENTACIJSKO TRČANJE

Orijentacijsko trčanje je smišljeno kretanje po nepoznatom terenu s osnovnim ciljem da se uz pomoć karte i kompasa osoba orijentira i pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na karti u što kraćem vremenu. Put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam.

Pogodno je za djecu svih uzrasta i sposobnosti. Bilo da se njime bave kao športom, rekreativnom aktivnosti ili školskom vježbom, orijentacijsko trčanje nudi istraživanje, rješavanje problema, izazov i zanimljive utrke. Kada djeca jednom ovladaju osnovnim tehnikama ovog športa, oni mogu napredovati kroz kategorije prilagođene njihovoj dobi i natjecati se protiv ostalih.


ORIJENTACIJA U I. OŠ

Orijentacija u I. OŠ započela je predavanjima o stranama svijeta, kompasu, topografskoj karti i njezinim glavnim elementima, naćinu korištenja karte i kompasa na terenu... No sama teorija je nedostatna te smo organizirali i razne orijentacijske vježbe u gradu Varaždinu, ali i na šumskom terenu uz Dravu i u Lužecu.

Kako bi se učenici samostalno iskazali organizirali smo i proveli nekoliko natjecanja u centru grada, a tokom zime i indor natjecanja po hodnicima i učionicama I. OŠ. Za Uskrs smo organizirali i potragu za pisanicama u Šetalištu Vatroslava Jagića kako bi orijentciju približili i najmlađim učenicima.

No učenici naše škole već godinu dana sudjeluju i na službenim orijentacijskim natjecanjima u organizaciji orijentacijskih klubova diljem Hrvatske, ali i u susjednim zemljama. To su putovanja koja obilježava druženje, boravak u prirodi, aktivan odmor...


NAJBOLJI REZULTATI

Naši su se učenici počeli natjecati i na službenim natjecanjima gdje tek skupljaju znanja i iskustva, no dvoje se učenika posebno istaknulo svojom spretnošću na terenu.

Učenica Jana Markulinčić iz 6.a razreda je najredovitija natjecateljica te već posjeduje tri medalje sa raznih natjecanja! Tako je osvojila medalju za 1. mjesto u orijentacijskom trčanju na srednje staze na šumskom terenu u okolici Bjelovara. Također je osvojila medalju za 3. mjesto u sprintu u Toplicama Sv, Martin. A prošli je vikend osvojila medalju za 3. mjesto u orijentacijskom trčanju na srednje staze u Mađarskoj, na urbanom terenu u gradu Zalakaros.

Učenik Bruno Marić iz 7.c razreda osvojio je medalju za 1. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u teškoj biciklističkoj orijentaciji na duge staze u Međimurju, te time postao prvak Hrvatske u MBO orijentaciji!


OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ORIJENTACIJE

U dvorištu VI. osnovne škole Varaždin održati će se 24. svibnja u 16 sati natjecanje u orijentacijskom trčanju namjenjeno učenicima iz naše županije. Na natjecanje se prijavilo i desetak učenika iz naše škole.

Za sve ostale učenike željne savladavanja novih vještina biti će tokom čitavog sljedećeg tjedana organizirane orijentacijske igre u prostorima I. OŠ ili u gradu. Tako da će se svatko moći okušati u nekoj od orijentacijskih igara u ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 13:30 do 15:00 sati. U subotu, 27.svibnja, biti će organizirano orijentacijsko natjecanje u gradu, s početkom u 10 sati, na kojem će učenici moći sudjelovati sa svojim obiteljima...i usput obaviti kupovinu na placu, naravno!

Obavezne su prijave za navedene dane kako bi se pripremilo dovoljno materijala.


     

 

 
Oglasna ploča
E-dnevnik


ISE projekt

Projekt "SOS 112"

<<<<<
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2012.

Ukupno: 412061
Ovaj mjesec: 2154
Ovaj tjedan: 610
Danas: 122
Anketa
Kako Vam se sviđa u nastava jednoj smjeni?
CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju