preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > Naslovnica
Vijesti

Galska proslava blagdana Saman (današnjeg Halloweena)

Autor: Kamelija Habulin, 9. 11. 2017.

Kao i zadnjih nekoliko godina, učenici 4. razreda 1. i 3.OŠ Varaždin susreli su se u srijedu 8.studenog 2017. na 1.OŠ kako bi se međusobno upoznali na početku peterogodišnje suradnje, a povodom proslave galskog blagdana Saman. 

Zašto Saman? Gali, narod čije ime poznamo iz stripova Asterix i Obelix, jedni su od potomaka današnjih Francuza, a noć uoči 1. studenog slavili su stari keltski blagdan Saman. Na taj dan palili su vatre i svijeće u čast predaka, prerušavali se, pravili šale te plesali i svirali jer je slijedećeg dana za njih započinjala nova godina. Današnji Halloween je moderna inačica tog starog običaja.

Zbog toga su učenici na taj dan došli maskirani, donijeli pića, kolače i slane grickalice.

Proslava je započela upoznavanjem učenika 1. i 3. OŠ, potom su učenici predstavili na francuskom jeziku svoj kostim. Nakon uvodnog dijela, sjedeći u krugu, odgovarali su na pitanja iz kviza o običajima starih Gala s velikim strpljenjem i pozornošću te pomažući jedni drugima.

Sjedeći u krugu za stolom učenici su zatim kušali čarobni napitak, potom su zaplesali na francuske hitove plešući različitim stilovima. Pred kraj su ponovno sjeli za stol pun slanih jela i poslastica koje su učenici napravili u suradnji s roditeljima. Bilo je tu: raznih vrsta klipića, mini pizza, pita od sira, slanih pereca, kolača sa čokoladom, kiflica sa čokoladom i orasima, kroasana s maslacem te kroasana sa marelicom. Naravno bilo je i mnogo sokova svih vrsta.

Kad su bili i više nego siti, odigrali su kratku igru izazova i istine te pošli kući.

Zahvaljujem svim učenicima i roditeljima na divnoj suradnji, pomoći i još boljoj zabavi.


Fotogalerija
Oglasna ploča
Zaštita privatnosti

Priloženi dokumenti:
Politika o zastiti privatnosti.pdf

E-dnevnik


ISE projekt

Projekt "SOS 112"

<<<<<
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2012.

Ukupno: 431228
Ovaj mjesec: 5630
Ovaj tjedan: 1998
Danas: 57
CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju